Eerdere stukken

52x Afscheid, 2018

52KEERAFSCHEID is een lappendeken op toneel. 52 losse, soms zeer korte, scènes over gedag zeggen. Over weggaan, verlangen, verwijderen en een onbevredigde behoefte aan chips en seks.

MIES vlocht ze in elkaar, rafelde ze weer uiteen en naaide ze vervolgens met grove steken muzikaal tezamen. Een deken om je warm onder te verbergen en terug te denken aan pijnlijk vaarwel, maar ook om vanonder te gniffelen over herkenbare gedachtespinsels en broeierige gedachten.

Een immer voortgaande beweging zonder begin en zonder eind. Zoals het samenzijn met de ander zich dag in dag uit voordoet. Na de een komt de ander, al is de ander is vaak weer die ene.

De ene wil een ander, maar die ander wil die ene nietMIES

De ander wil een ander, maar die ene heeft verdriet
 Zo ging het en zo gaat het en zo gaat het altijd aan
En zo gaat het altijd uit
En zo zal het eeuwig gaan

 (Ramses Shaffy)

MIES speelt de voorstelling ook dit jaar op een bijzondere locatie; De Manege aan de d’Almarasweg. Jaren geleden heeft het gebouw al afscheid genomen van de paarden. Een behoorlijke periode was de hal daarna alleen en leeg.  Sinds de Radboud Universiteit bezit van haar nam, is ze een nieuwe relatie aangegaan met de Nijmeegse Mixed Hockeyclub. Deze hebben voor de zomermaanden even gedag gezegd (spelen nu buiten), waardoor MIES met open armen werd ontvangen.

Met 52KEERAFSCHEID speelde MIES alweer haar tiende voorstelling. MIES werkte dit jaar samen met een band die de scènes muzikaal begeleidt.

Wie en wat: Theatergroep MIES speelde ’52KEERAFSCHEID’
Wanneer: Vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 juli
Telkens om 20:30
Waar: De Manege te Nijmegen. d’Almarasweg 22, 6525 DW Nijmegen

Tekst: Anna van der Kruis    Regie: Pieter van Terheijden   Techniek: Jan van den Hatert
Spel: Nikki Heinsman, Noor Nusselder, Willemijn Steenhuizen, Jonathan Slobbe, Lotte Feskens, Rick Hartman, Elisa Ros Villarte, Edith Bos
Muziek: Luuk Linders, Cyril Cleven, Toros Senan
Met dank aan: NMHC Nijmegen; PV Radboud; Gemeente Nijmegen


Plastische Vervorming, 2017

Studententheatervereniging MIES speelt dit jaar Plastische Vervorming. Acht jonge acteurs onder regie van Pieter van Terheijden brengen een ontroerende en confronterende voorstelling over verlies, verdriet en verwerken. Te zien op 7, 8 en 9 juli in Cultuurspinnerij De Vasim te Nijmegen. 

Het is alweer een jaar geleden. Haar omgeving vindt dat ze het allang ‘een plekje’ had 19510348_1454194107980942_2510346707166411217_nmoeten geven, maar Sofie wil niet verwerken. Ze wil begrijpen. Gaat op zoek. Probeert lijn aan te brengen in haar gedachten, maar het is een chaos in haar hoofd. De plotselinge dood van haar vader bepaalt nog altijd haar leven. Waarom begrijpt niemand dat? Zelfs haar moeder niet. Waarom behandelt iedereen haar als een kind? Beseft ze eigenlijk wel wat de consequenties kunnen zijn van al haar vragen?

Met Plastische Vervorming speelt MIES alweer haar negende voorstelling. Voor de tweede keer heeft zij Cultuurspinnerij De Vasim als locatie voor haar stuk gekozen. En MIES werkt dit jaar samen met een band die de scènes muzikaal zal begeleiden.

De voorstellingen zullen plaatsvinden op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli.

Wie en wat: Studentheater MIES speelt ‘Plastische Vervorming’
Wanneer: Vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli
Telkens om 20:30
Waar: Cultuurspinnerij De Vasim
Winselingseweg 41 6541 AH Nijmegen

Tekst: Ruud Wessels    Regie: Pieter van Terheijden   Techniek: Jan van den Hatert
Spel: Nikki Heinsman, Jasmijn Kraaijeveld, Frank van Kruijsbeek, Anouk Cuppes, Elisabeth Coppoolse, Noor Nusselder, Willemijn van Steenhuizen, Martin Buunk.
Muziek: Luuk Linders, Jonathan Slobbe, Polle Aubert
Met dank aan: Cultuurspinnerij De Vasim, Gemeente Nijmegen en Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds


Mariken van Nieumeghen, 2016

 Studententheatervereniging MIES speelt dit jaar met Mariken van NiemeghenVerduveld Vrouwke haar eerste openluchtvoorstelling. Zeven jonge acteurs halen dit middeleeuwse mirakelstuk, onder regie van Pieter van Terheijden, naar het heden met een moderne bewerking van dit oeroude verhaal.  Al spelend en improviserend komen ze tot een antwoord op de vraag: wat zou jij doen, als je Mariken was? Te zien op 10, 11 en 12 juni in Natuurtuin Goffert in Nijmegen.

Alleen en verlaten door het donkere bos op weg van Nijmegen naar Balgooij wordt Mariken overvallen door de nacht. Geen ziel te bekennen, behalve die leipe duivel. Die heeft overal wel een strik uitstaan. Met idee dat het in ieder geval niet erger kan worden, gaat Mariken in op de avances van de gesoigneerde charlatan Moenen. Het pact vormt het begin van een reis langs verschillende steden waarbij Mariken zich steeds verder laat meeslepen in het duivelse plan. Komt ze ooit nog tot inkeer?

En wat gebeurt er met haar arme oom Gijsbrecht? Zo graag wilde hij Mariken op het juiste pad houden door haar liefdevol op te voeden binnen de pastorie, maar sinds haar verdwijning is hij radeloos. Hoe gaat iemand die altijd zo vroom heeft geleefd om met haar vermissing?

Zeven jonge studenten kruipen begin juni in de huid van de verschillende personages uit de Mariken van Nieumeghen. Door gedurende het toneelstuk regelmatig te wisselen van rol, laten ze bezoekers steeds vanuit een ander perspectief kijken naar dit verhaal. Geleidelijk zal blijken dat de zoektocht van Mariken raakt aan vele thema’s die in de hedendaagse maatschappij een belangrijke rol spelen.

Tegelijkertijd vertelt het verhaal van Mariken eigenlijk het verhaal van de stad Nijmegen. Verweven in het straatbeeld zijn vele verwijzingen naar dit meisje en haar welbespraakte verleider Moenen. Van het Mariken- en Moenenbier bij stadsbrouwerij de Hemel en café Moenen op de Grote Markt tot de Marikenstraat, de Marikenloop, spellenwinkel Moenen en Mariken en vele andere knipogen in de stad. En zeg nou zelf: wie kan zich Nijmegenaar noemen, zonder ooit een versie van dit stuk gezien te hebben

Acteurs:Jasmijn Bloem, Elisbeth Coppoolse, Anouk Cuppes, Nikki Heinsman Frank Kruijsbeek, Jorg Leijten en Noor Nusselder

Regie en tekst: Pieter van Terheijden

Techniek: Jan van den Hatert

Met dank aan:Natuurtuin Goffert, Gemeente Nijmegen, Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds


Voorbijgangers, 2015

Studententheatervereniging MIES speelt dit jaar op 29, 30 en 31 mei met Voorbijgangers haar eerste muziektheaterstuk. Terwijl twee muzikanten het tempo dicteren, gaan negen acteurs op zoek naar de vraag: waarom volgen we het pad dat door onze voorgangers is uitgestippeld? Welk script regisseert ons leven? Met de Evangelisch-Lutherse kerk in Nijmegen Oost heeft MIES ook dit jaar een passende plek gevonden om onder leiding van Pieter van Terheijden een bijzondere locatievoorstelling neer te zetten.

Terwijl de meeuwen schreeuwen en een trein vertrekt naar een nog onbekende bestemming, neemt Sam afscheid van wat haar lief is in het leven: niet alleen haar naasten vertrekken, ook haar dromen vervliegen met het verstrijken van de tijd. Het stelt haar voor de vraag: wat wil ik eigenlijk nog bereiken? Dilemma’s van nu bewijzen hoe keuzes uit het verleden naklinken in de toekomst. Ondertussen worstelen haar naasten met eigen problemen: dochter Sofie probeert los te komen van Sam en moeder Anna raakt de greep op de tijd steeds meer kwijt.

Tegelijkertijd vertrekken zes volstrekt onbekenden in de hoop ergens aan te komen. Waar de reis deze toevallige passanten heen leidt, weten we niet. Vlak voor vertrek vinden drie mannen een brief. Wat is de betekenis van de papieren woorden? Langzaam wordt duidelijk hoe hun reis vervlochten raakt met de vragen die Sam, Sofie en Anna bezighouden.

Met Voorbijgangers, een tekst van Malou de Roy van Zuydewijn, speelt MIES haar zevende toneelvoorstelling. Nog niet eerder gebeurde dat met live muziek erbij. Het samenbrengen van muziek en toneel zorgt ervoor dat de bezoeker niet alleen verrast zal worden het spel, maar ook door de bijzondere muzikale keuzes die gemaakt zijn.

Wie & Wat: Studententoneelvereniging MIES speelt het theaterstuk ‘Voorbijgangers’
Wanneer: vrijdag 29 mei, zaterdag 30 mei en zondag 31 mei, telkens met aanvang om 20:30 uur
Waar: Evangelisch-Lutherse kerk – Prins Hendrikstraat 79, 6521 AX Nijmegen
Acteurs: Mae Boevink, Anouk Cuppes, Frank Kruijsbeek, Alexandra Kromm, Jorg Leijten, Jolien Maas, Kim Saris, Willemijn Steenhuizen, Mike van der Zijden
Regie: Pieter van Terheijden
Muziek: Jaap van Hoogmoed en Luuk Linders
Techniek: Jan van den Hatert
Met dank aan: Evangelisch – Lutherse Kerk, Gemeente Nijmegen, Kelley van Evert Fotografie, Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds


Ifigeneia Koningskind, 2014

Op 30, 31 mei en 1 juni speelt MIES met Ifigeneia Koningskind alweer haar zesde voorstelling. Ook dit keer is er weer gezocht naar een bijzondere locatie om het toneelstuk op te voeren. Een gymzaal die de jaren vijftig ademt, zal het decor vormen voor de eigentijdse bewerking van deze Griekse klassieker. Ifigeneia Koningskind, geschreven door Pauline Mol, wordt geregisseerd door Pieter van Terheijden.

Aulis aan zee. Een vloot schepen ligt klaar voor de aanval op de Trojanen en het terughalen van de bloedmooie Helena. Maar het wachten is op wind. Zonder wind kan er niet gevaren worden. Niet naar Troje, nergens heen. Alleen de goden kunnen koning Agamemnon helpen de zeilen van zijn schepen te doen bollen. De prijs is echter hoog: de godin Artemis wenst zijn dochter Ifigeniea, dood op een altaar. Kan een vader zo ver gaan dat hij zijn eigen dochter offert voor een belofte? En wat doet het met je wanneer je als jong meisje plotseling een heldenrol in een oorlog blijkt te hebben?

Tekst: Pauline Mol
Regie: Pieter van Terheijden
Techniek: Jan van den Hatert
Spel: Jaap van Hoogmoed, Alexandra Kromm, Jorg Leijten, Willemijn Steenhuizen, Linda Toonen, Mike van der Zijden
Speellocatie: Dobbelmannweg 7
Voorstellingen: 30, 31 mei en 1 juni, 20.30 uur
Met dank aan: Gemeente Nijmegen, de Oostkust, Flexcollege , legerdump Nijmeegs Jopie en zeilvereniging Voordewind


Orde van de Dag, 2013 

Op 23, 24 en 25 mei speelt MIES met Orde van de Dag alweer haar vijfde voorstelling: een jubileum dus! Zoals jullie inmiddels van ons gewend zijn, hebben we wederom voor een bijzondere locatie gekozen: dit jaar vormt de kelder onder het SSHN-complex Sterrenbosch het decor voor ons toneelstuk. Orde van de Dag is geschreven door Alexander Peterhans. De regie is verzorgd door Pieter van Terheijden. 
Een kelder: groot en leeg. Negen mensen: Gewekt in de stilte na de oorlog; een oorlog die een eind heeft gemaakt aan al het leven op aarde. Niet de negen laatste mensen, maar de negen eerste mensen. InOrde van de Dag volg je deze Adams en Eva’s in hun zoektocht naar geborgenheid, naar liefde, naar een verleden dat zij niet kennen. Een zoektocht naar antwoorden: wat bevindt zich achter de muren en deuren van de voor hen bekende wereld? Wie heeft de leiding? Wie bepaalt dat eigenlijk? En: verloopt alles wel volgens het draaiboek…?

Orde van de Dag
Tekst:
Alexander Peterhans
Regie: Pieter van Terheijden
Techniek: Jan van den Hatert
Spel: Alexandra Kromm, Jaap van Hoogmoed, Lieke Gelderloos, Linda Toonen, Lize Noorda, Martin Buunk, Nikki Heinsman, Thijs Bergman, Willemijn Steenhuizen
Speellocatie: Platolaan 526 t/m 680, bouwdeel 4 van Sterrenbosch te Nijmegen
Voorstellingen: 23 en 24 mei om 20:30; 25 mei om 15:00 en 20:30
Met dank aan: Gemeente Nijmegen, Stichting Universiteitsfonds Nijmegen, Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen en Dajana Heremic


’25 losse kiezen’, 2012

Hagelslag of jam? Appels of peren? Lopen of fietsen? Kop of munt?
To be or not to be?’
De hele dag maken we keuzes. Ook MIES moest dit jaar weer kiezen. En ze koos voor een sprong in het diepe. ’25 losse kiezen’ is een zelfgeschreven stuk waarmee MIES een andere weg inslaat. Dit jaar geen verhaal maar een verzameling van 25 korte, losse scènes met één gemeenschappelijk thema: het maken van keuzes. Grote moeilijke en kleine dagelijkse keuzes, gemaakt door acht spelers en zeven helden uit de boekenkast.

Op 3 en 10 juni brengt studententheatergroep MIES in samenwerking met Vasimzo haar toneelstuk ’25 losse kiezen’ op de planken. Wederom heeft MIES gekozen voor een bijzondere locatie: dit jaar vormt de grote, oude fabriekshal van De Vasim het decor voor wat alweer haar vierde voorstelling wordt. Het stuk is geschreven door regisseur Pieter van Terheijden en de acht spelers van MIES.

 Tekst: Pieter van Terheijden, MIES
Regie: Pieter van Terheijden
Techniek: Luuk van Summeren
Spel: Linda Toonen, Lize Noorda, Roos de Huu, Saskia Cluistra, Willemijn Steenhuizen, Alexandra Kromm, Thijs Bergman, Martin Buunk
Speellocatie: Cultuurspinnerij De Vasim, Winselingseweg 41, Nijmegen
Voorstellingen: 3 juni om 20:30, 10 juni om 15:00 en 20:30
Met dank aan: Vasim Nijmegen, De Markies Nijmegen, Lothar Otten, Jorg van Gerner, Gemeente Nijmegen.


Bos van dode Liefjes, 2011

In de theaterschuur Doornik te Bemmel speelt Theatergroep MIES van 27 t/m 29 mei 2011 de licht absurdistische voorstelling ‘Bos van dode Liefjes’. De tekst van deze derde voorstelling van dit Nijmeegse studententheatergezelschap is geschreven door Anouk Saleming en wordt geregisseerd door Pieter van Terheijden.

Een niet nader te noemen bos. De gebruikelijke stilte verstoord door een aantal zoekenden wiens paden precies hier kruisen. En maar rennen dat ze doen. Als opgejaagd wild de dag tegemoet. Iedereen hier jaagt op zijn of haar beurt onvervulde dromen achterna: liefde, vrijheid, rijkdom, erkenning, een kind. De vraag is natuurlijk of ze deze ook vinden. Is hun schat te vinden tussen deze bomen, of is het antwoord op deze vraag nabij in de vorm van een goed gemikt schot?

In ‘Bos van dode Liefjes’ brengt theatergroep MIES dit verdoemde bos naar binnen in een schuur en legt het prettig absurdistisch onder een vergrootglas.

tekst; Anouk Saleming
regie: Pieter van Terheijden
techniek: Luuk van Summeren en Jan-Willem Paimans
spel: Linda Toonen, Lieke Gelderloos, Martin Buunk, Eva Verwoolde,
Lize Noorda, Alice Wocher, Nikki Heinsman en Marleen Vrinssen.

Voor foto’s: klik hier


HOK, 2010

Op basis van improvisatie, brainstorm-sessies en onder andere geïnspireerd door (het licht absurde) ‘Alice in Wonderland’ komt MIES dit jaar met HOK, een voorstelling die draait rondom het thema ‘Thuis’. Hoe kun je je in een hok van slechts enkele vierkante meters thuis gaan voelen? Voor studenten wellicht een herkenbare vraag. Daan is eerstejaars studente en ze gaat op kamers in een groot studentenhuis. We volgen Daan in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe ga ik mij hier thuis voelen?’ Een zoektocht die zowel vervreemdend als vermakelijk blijkt te zijn…

HOK is speciaal voor MIES geschreven en geregisseerd door de Nijmeegse theatermaker Pieter van Terheijden. Naast zijn werk als acteur, heeft hij zich toegelegd op het schrijven en regisseren van theatervoorstellingen.Met de voorstelling HOK gaat MIES samen met hem iets nieuws aan; zélf een voorstelling maken en bedenken. Hierdoor zijn vele tekst- en verhaalideeën rechtstreeks afkomstig van de spelers.

Techniek: Joachim Timmermans (20 jaar) volgt de opleiding Theater en Evenementtechniek in Ede. Bij MIES is hij medeverantwoordelijk voor de techniek (licht & geluid) bij de voorstellingen.

Voor foto’s: klik hier


Party time, Bergtaal en De Nieuwe Wereldorde, 2009

Mag ik even storen? (MIES) presenteert een drieluik van de Engelse toneelschrijver Harold Pinter (1930-2008): Party Time, Bergtaal en De Nieuwe Wereldorde.

Welkom in een wereld van uiterlijke schijn. Een wereld vol pronkende rijkdom van een elite die losgeslagen is van de werkelijkheid. Een werkelijkheid van onderhuidse spanningen, intriges en verzwegen waarheden die dreigen aan de oppervlakte te komen. Kom kijken naar het spel van macht en onderdrukking, met taal als belangrijkste instrument.

Regie & Techniek
De regie en techniek zijn in handen Sander Demmink. Naast zijn werk als leerkracht op een basisschool heeft Sander een grote hobby: acteren en regisseren! Samen met MIES gaat hij de uitdaging aan om het drieluik van Pinter zó neer te zetten dat het u volledig in zijn macht heeft en een uur lang niet meer loslaat.

Voor foto’s: klik hier

Advertenties